miércoles, 17 de junio de 2015

BALADRE

BALADRE

Arbust perenne, alt, fins a 3-4 m d'alçada. Tiges rectes, alçats, grisencs. Fulles linear-lanceolades, de 6-12 cm, de color verd fosc, nervi central més clar, molt marcat en el revés. Flors de 4-6 cm de diàmetre, rosades, cinc peces, soldades a la base a manera de tub, amb 'coronula' que tanca la gola, agrupades en corimbes terminals. El fruit és un fol·licle allargat, de 8-15 x 1-2 cm, que s'obre per una línia de dehiscència longitudinal. Les llavors presenten un plomall de pèls apicals per a la seva dispersió pel vent.
Ecologia
    Llits de rambles, rieres i rius en cotes mitges i baixes de zones càlides. Els baladrales, formacions definides per aquesta espècie, queden recollides en l'hàbitat de la Directiva 92/43 / CE: Galeries i matolls riberencs termomediterranis (Nerio-Tamaricetea i Securinegion tinctoriae, codi Directiva Hàbitat 92D0) i corresponen a l'associació fitosociològica Rubo ulmifolii- Nerietum oleandri (codi associació Directiva Hàbitat 82D033). Són formacions particularment característiques de rambles no salines, per on no hi ha una circulació permanent d'aigua, excepte en èpoques de pluja. Floreix a finals de primavera, a l'estiu i començament de la tardor. Els fruits comencen a aparèixer a l'estiu, s'obren a finals ia la tardor.
Distribució
Regió Mediterrània. A Múrcia es presenta àmpliament estesa en la seva ecologia, des del nivell del mar a 800 m d'altitud, en els pisos bioclimàtics termo i mesomediterrani, sent indiferent al ombrotipo. És una planta relativament comuna.
On trobar-lo?
    A la rambla del Port, al Palmar, podrem veure pujant el port de la Cadena (direcció Cartagena) a la dreta. També, en les rambles pròximes a la nacional 332, des de Cartagena a Mazarrón, o al riu Mula, a la localitat dels banys, i així un llarg etcètera.
Observacions
    Pel que sembla tindria múltiples usos en medicina popular, poc o gens estesos a Múrcia, per les seves aplicacions cardiotónicas, diürètiques, contra la sarna, etc. És una planta excessivament tòxica, amb elevats continguts en alcaloides, la cocció de les seves fulles dóna lloc a una beguda que pot matar a qualsevol animal gran ia un home, fet que ha estat objecte de novel·les portades al cinema (La flor del mal, amb Michelle Pfeiffer). A la nostra Regió és una espècie molt conreada en parcs i jardins, per resistir en molt bon estat el dur estiu murcià. Hi ha diverses varietats ornamentals, de flors blanques, peces florals múltiples, etc.
FOTO



No hay comentarios:

Publicar un comentario